Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 laska wanilii
- 5 łyżek cukru
- owoce sezonowe
Składniki: 4 średniej wielkości jabłka ½ szklanki słodkiej śmietanki ½ łyżki masła 4 łyżeczki dżemu wiśniowego Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne specjalną łyżeczką. Powstały otwór napełnić dżemem wiśniowym. Do naczynia żaroodpornego natłuszczonego włożyć jabłka, lekko skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni C i upiec. Kiedy jabłka w trakcie…
Składniki: 4 średniej wielkości gruszki 4 łyżki galaretki agrestowej 10 dkg cukru ½ laski wanilii ½ szklanki migdałów 4 łyżki ubitej śmietanki Sposób przyrządzenia: Gruszki umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. W garnuszku zagotować szklankę wody z wanilią i cukrem. Gruszki włożyć do rondla i zalać przygotowanym syropem, ugotować. Gdy będą miękkie wyjąć, ostudzić. Syrop…
Składniki: 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 ½ szklanki mleka ½ laski wanilii ½ szklanki słodkiej śmietanki Sposób przyrządzenia: Żelatynę namoczyć z kilkoma łyżkami zimnej wody, jak napęcznieje podgrzewać na wolnym ogniu. Jak zacznie wrzeć odstawić i ostudzić. Na patelni zrumienić cukier, tak żeby się nie przepalił i dodać 3…