Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kisiel z dyni i z moreli

 

Składniki:

  • 30 dkg dyni
  • 20 dkg suszonych moreli
  • 1 ½  szklanki wody
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób przyrządzenia:
Morele namoczyć osączyć i pokroić w kosteczkę, dynię umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Zagotować wodę w której moczyły się morele z dodatkiem cukru. Dodać dynię, rozgotować , dodać morele i jeszcze chwilę gotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić kilkoma łyżkami  zimnej wody i dodać do wrzątku, doprowadzić do wrzenia, odstawić i dodać cukier waniliowy. Wyłożyć do salaterek. Podawać jako deser.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *