Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- sól
- 1 jajo
- 20 dag śliwek
- 100 g cukru
- cynamon mielony Prymat
Składniki: 30 wydrylowanych suszonych śliwek 15 dag ementaleru 10 dag cienkich plastrów wędzonego boczku Sposób wykonania:Ser pokroić w drobną kosteczkę i nadziać nią śliwki.Następnie każdą śliwkę owinąć cienkim plasterkiem boczku.Ułożyć śliwki w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na 10 minut.
Składniki: 6 suszonych śliwek bez pestek ½ filiżanki sherry łyżka posiekanych orzechów laskowych szczypta startej gałki muszkatołowej 3 plasterki boczku wykałaczki koktajlowe Sposób wykonania;Śliwki zalać sherry i odstawić na 2 godziny.Następnie śliwki odsączyć na papierowym ręczniku.W każdą śliwkę wbić w miejscach po pestkach odrobinę posiekanych orzechów po czym owinąć każdą w plasterek boczku.Wstawić do rozgrzanego…
Składniki: główka czerwonej kapusty 15 suszonych śliwek bez pestek 10 suszonych moreli 20 dag rodzynków 5 łyżek octu winnego 15 orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju sól pieprz cukier Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym skropić ją 2 łyżkami octu i oprószyć solą, odstawić na 30 minut. W między czasie owoce włożyć…