Składniki
- 6 płatów śledziowych solonych
- 3-4 cebule
- olej
- 3-4 łyżki miodu
- 2 małe koncentraty pomidorowe
- 1/2 szklanki wody
- ewentualnie garść rodzynek
Składniki 4 płaty śledziowe śmietana18 % 3 duże jabłka 1 mała cebula sok z cytryny Sposób wykonania Śledzie pokroić w paseczki, cebulę w krążki a obrane jabłka zetrzeć na tarce. Dodać jeszcze śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Składniki 15 dag filetów śledziowych 1 puszka białej fasoli 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 cebule 2 ogórki kiszone 1/2 szklanki majonezu 2 łyżki ketchupu łagodnego 2 łyżki natki pietruszki Sposób wykonania: Śledzie pokroić w dużą kostkę. Następnie fasolę odsączyć z zalewy i dodać do śledzi. Cebulę pokroić w krążki, ogórki w plasterki a ziemniaki…
Składniki: 6 surowych filetów śledziowych 2 szklanki mleka 2 białe cebule 5 dag suszonych prawdziwków 1 łyżka masła 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki sparzonych orzechów laskowych pieprz sól Sposób wykonania: Śledzie zalać mlekiem i odstawić na całą nic. Następnego dnia na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w krążki. Dodać do niej miód oraz grzyby. Całość…
Składniki: 8 filetów ze śledzi 2 cebule 100 g ziaren kolendry 1 szkl. oleju Sposób wykonania: Ryby pokroić na duże kawałki a cebulę pokroić w krążki. Następnie układać warstwami w dużym słoju. Każdą warstwę przesypać kolendrą. Polać całość olejem i wstawić do lodówki na kilka dni.