Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: śledź

Vinaigrette ze śledzia

Skład: 2 filety śledziowe 3 ugotowane w łupinach ziemniaki 1 szklanka ugotowanej drobnej fasoli 2-3 ugotowane buraki 3 jaja na twardo 2 ogórki kwaszone kilka grzybów marynowanych i korniszonów 2 cebule sok z 2 cytryn 2 żółtka 6 łyżek oliwy 1 łyżka musztardy sól pieprz cukier 3 łyżki posiekanego szczypiorku Sposób przyrządzenia: Filety opłukać, pokroić…

Zapiekanka ze śledzia

Skład: 6-8 ziemniaków1 cebula200g filetów ze śledzia bałtyckiego2,5 łyżeczki soli2,5 łyżeczki białego pieprzu2 łyżeczki suszonego kopru0,2 l mleka1 jajko Sposób wykonania: Pokrój cebulę, obierz na cienkie plasterki ziemniaki. Ułóż w rondlu warstwami ziemniaki i rybę, zaczynając i kończąc ziemniakami. Polej mieszaniną mleka z jajkiem. Dopraw solą, pieprzem i koprem. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C…

Śledz w oleju

Skład: 1/2 kg śledzia solonego w płatach 3 cebule ziele angielskie liść laurowy 1/3 litra oleju (oliwy) 1 cytryna (ocet) ew. mleko do moczenia śledzi. Sposób wykonania: Śledzie wkładamy do zimnej wody, aby je odsolić. Płaty śledziowe nie są mocno zasolone. Nieraz wystarczy dobrze je opłukać, pomijając moczenie. Wszystko zależy od tego, jakie lubimy. Czas…

Śledzie z grzybami po litewsku

Składniki: 1/2 kg śledzi Matjes 2 garście grzybów suszonych (najlepiej prawdziwki) 3 średnie cebule pieprz mielony, papryka ostra, sól do smaku. Sposób przyrządzenia: Śledzie wymoczyć przez ok. pół godziny w wodzie i następne pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w poprzeczne paski szerokości ok. 2 cm. W tym samym czasie namoczyć grzyby. Cebule pokroić…

Śledź po kaszubsku

Składniki: 1 kg świeżych, nie za duzych śledzi (nie solonych!) 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, szklanka oleju 1 duża cebula.    Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 płaska łyżka stołowa soli 1 czubata łyżka stołowa cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 2 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Śledzie…