Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skrzydełka z kurczaka

Czosnkowe skrzydełka z kurczaka

Składniki: 12 świeżych skrzydełek z kurczaka 3 posiekane ząbki czosnku ½ łyżeczki wyciśniętego z utartego imbiru soku 1 białko jajka 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego mąka kukurydziana sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć cienkie końcówki i przekroić w stawie na 2 części. Pozostałe składniki z wyjątkiem mąki kukurydzianej zmiksować…

Skrzydełka na grila

Latem gdy często robimy grila skrzydełka zawsze muszą się na nim znaleśc, ja je uwielbiam bo gdy są już upieczone są bardzo chrupiące i takie suche.

Składniki:
• skrzydełka z kurczaka 1 kg
• olej 4 łyżki
• marynata korzenna makis 1 opakowanie
• ziarenka smaku zielone 1,5 łyżki


 

Skrzydełka w przyprawach

Składniki: skrzydełka – 10 szt. ryż – 1 szklanka. woda – 2 szklanka kostki rosołowe – 2 szt. koncentrat pomidorowy – 1 op. carry, vegetta, przyprawa złocista do kurczaka cebula – 2 szt. Sposób przyrządzenia: Skrzydełka posypać i odstawić na godzinę do lodówki. Do naczynia żaroodpornego wlać gorącą wodę, dodać 2 kostki, koncentrat i rozpuścić…

Pikantna inspiracja

 

Składniki:

  • 1/2kg skrzydełek z kurczaka
  • 200g zmielonych płatków kukurydzianych
  • 1-2 szklanki ryżu
  • olej, bułka tarta, masło

Sos:

  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki, bazylia, sól, pieprz

Marynata:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta czarnego pieprzu i soli
  • 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
  • odrobina rozmarynu

Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki, które lekko rozbijamy tłuczkiem. Mieszamy wszystkie składniki na marynatę, nacieramy nią kurczaka i odstawiamy mięso pod przykryciem do lodówki na 4-5 godzin. Mieszamy płatki kukurydziane z bułką tartą w proporcji 3:1. Mięso po wyjęciu z lodówki należy odsączyć z wody, obtoczyć w wyżej wspomnianej mieszance bułki i płatków, następnie w jajku, a na koniec ponownie w bułce i płatkach. Tak przygotowane kawałki kurczaka wkładamy do wysokiego naczynia z rozgrzanym olejem (ok. 180°C) z dodatkiem masła (mięso musi być całkowicie zanurzone w oleju). Smażymy 8-10 minut aż panierka zmieni kolor na złoty.
Sos: Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę do momentu, aż się „zeszkli”, po czym wrzucamy do garnka z oliwą na dnie. Gotujemy cebulę do momentu zmięknięcia, dodajemy czerwoną paprykę i chilli pokrojone w kostkę, po zmięknięciu papryki wrzucamy obrane ze skórki i pokrojone w średnie kawałki pomidory oraz zmiażdżony czosnek. Całość doprawiamy odrobiną soli, pieprzu drobno posiekaną pietruszką i bazylią. Po zmięknięciu pomidorów sos jest gotowy. Na talerz nakładamy kurczaka i ugotowany ryż, który polewamy sosem.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Katarzynę Kurpiewską.