Składniki:
-
- 50 dag mrożonych tuszek kalmarów
- 1 szklanka octu winnego
- 1 szklanka oleju sojowego
- cebula
- ząbki czosnku
- liść laurowy
- 2 goździki
- sól, pieprz
Składniki: 50 dkg małży ogórek 1/2 kostki dobrego masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki 3 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Małże piec w nagrzanym piekarniku 10-15 min. Ogórka pokroić w drobną zapałkę. Natkę pietruszki posiekać. Wymieszać sos sojowy z sokiem z cytryny i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Musze małży otworzyć,…
Po umyciu ostryg, otworzyć je ostrym nożem i oczyścić pędzelkiem, umaczanym w słonej wodzie, z obłamków i łupin, powstających skutkiem ich otwierania. Trzeba uważać, żeby woda, znajdująca się w ostrygach, nie wyciekła. Poukładać je na talerzu i ubrać pokrajaną w kwaterki cytryną. Ostrygi można poznać czy są świeże po klarowności i po wodzie, która przy świeżych się znajduje.
* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: (10 porcji) Filet z barweny – 0,5 kg Łosoś wędzony – 0,1 kg Serek kozi – 0,2 kg Pomidory b/ skóry – 0,3 kg Ogórek zielony – 0,15 kg Kapary – 0,05 kg Cebula czerwona – 0,05 kg Ogony langusty – 10 szt Kawior czerwony – 0,1 kg Bakłażan…
Składniki: • 500 g małży św. Jakukuba (przegrzebki, scalops) • 185 g zielonego groszku (strączki) • 185 g fasolki szparagowej • 60 ml białego wina sos cytrynowy: • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki soku z limonki • 2 łyżki czerwonego octu winnego • 1 łyżeczka pasty chilli • 1 łyżeczka posiekanego koperku • czarny…