Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skorupiaki

Krewetki z brokułem i kurkami

Składniki: 50 dkg odwłoków dużych krewetek 50 dkg różyczek brokułu garść świerzych lub mrożonych kurek(lub papryki) masło śmietana sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę i obgotować w niej różyczki brokułu przez około 4 minuty, odcedzić, schłodzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać umyte i obsączone krewetki i kurki smażyć 3…

Paella z krewetkami i paluszkami krabowymi

Składniki: 45 dag ryżu długo ziarnistego 1 kg kurczaka 35 dag mięsa wieprzowego od szynki 25 dag krewetek mrożonych 25 dag paluszków krabowych w zalewie 20 dag kiełbasy czosnkowej 3 cebule czerwone 7 pomidorów 4 ząbki czosnku 1,5 szklanki mrożonego groszku 15 zielonych oliwek nadziewanych papryką 30 dag serc karczochów 60 ml białego wytrawnego wina…

Krewetki pachnące pomarańczom

Składniki: 20 odwłoków dużych krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka soku pomarańczowego Marynata: 1 szklanka oliwy z oliwek 3 łyżki soku pomarańczowego 2 łyżki otartej skórki z pomarańcza 1 łyżka soku cytrynowego ½ łyżeczki z soli szczypta papryki szczypta chili szczypta mielonego kminku Sposób przyrządzenia: Z oliwy, 3 łyżek soku pomarańczowego, skórek…

Krewetki ogniste

Składniki: 30 dkg średnich krewetek 2 łyżki masła olej ząbek czosnku 2 suszone papryczki chili 1 łyżka soku z cytryny sól Sposób przyrządzenia: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. W rondlu rozgrzać masło z olejem, dodać grubo pokruszone papryczki chili, czosnek, sok z cytryny. Chwilę razem poddusić, dodać krewetki, zamieszać. Krewetki ułożyć na żaroodpornym półmisku…

Langusta i langustynka

  Langustynka  – osiąga długość do 20 cm. Jego różowożółty pancerz nie zmienia barwy podczas gotowania. Do jedzenia nadaje się tylko mięso z ogona. Po ugotowaniu widoczne są na nim różowe prążki. Homarce są rzadziej odławiane, niż inne frutti di mare i bardzo wysoko cenione. Można je gotować, smażyć albo piec. Podaje się je w…