Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: skorka z pomarańczy

Pomarańczowy sos

Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Kingę

Pyszne pierogi z dynią

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki  mąki
  • 1 szklanka wody lub mleka
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 1 nieduża dynia, oczyszczona, pokrojona w kostkę
  • 1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
  • odrobina otartej skórki z pomarańczy i cytryny
  • 1 łyżka tartego sera parmezan
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa do smaku

Nalewka Margarita na tequili

Składniki: 3 szklanki dobrej tequili skórka z  1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 2/3 szklanki likieru cointreu Sposób przyrządzenia: Owoce cytrusowe bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Używając bardzo ostrego noża ściąć z nich skórkę dokładnie oddzielając ją od białej włókniny. W gąsiorku umieścić skórkę z owoców, zalać tequilą i likierem, odstawić na 7 dni,…

Smażona skórka pomarańczowa

Składniki: • skórki z 6 pomarańczy, • 1/2 kg cukru, • 1 litr wody. Sposób przyrządzenia: Skórki myjemy porządnie i wkładamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodę na świeżą. Można je moczyć do 2 dni. Jednak doba w zupełności wystarcza. Porządnie odcedzamy z wody przed dalszym ciągiem pracy. Na ogniu nastawiamy syrop.…