Składniki: ½ l soku z pomarańczy 1 łyżka posiekanej skórki pomarańczowej 1 łyżka likieru pomarańczowego 10 dag cukru Sposób przygotowania: Do soku dodać cukier oraz skórkę. Doprowadzić całość do wrzenia, wówczas wlać likier i dokładnie wymieszać. Na sam koniec przetrzeć przez sito. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Kingę
Tag: skorka z pomarańczy
Pierogi
Pyszne pierogi z dynią
by Natasza • • 0 Comments
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wody lub mleka
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 jajko
- sól
Farsz:
- 1 nieduża dynia, oczyszczona, pokrojona w kostkę
- 1 obrany, drobno posiekany ząbek czosnku
- odrobina otartej skórki z pomarańczy i cytryny
- 1 łyżka tartego sera parmezan
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa do smaku
Nalewki
Nalewka Margarita na tequili
by birbant • • 0 Comments
Składniki: 3 szklanki dobrej tequili skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 2/3 szklanki likieru cointreu Sposób przyrządzenia: Owoce cytrusowe bardzo dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Używając bardzo ostrego noża ściąć z nich skórkę dokładnie oddzielając ją od białej włókniny. W gąsiorku umieścić skórkę z owoców, zalać tequilą i likierem, odstawić na 7 dni,…
Przetwory domowe
Smażona skórka pomarańczowa
by trunksql • • 0 Comments
Składniki: • skórki z 6 pomarańczy, • 1/2 kg cukru, • 1 litr wody. Sposób przyrządzenia: Skórki myjemy porządnie i wkładamy do namoczenia. Podczas moczenia, co najmniej raz zmieniamy wodę na świeżą. Można je moczyć do 2 dni. Jednak doba w zupełności wystarcza. Porządnie odcedzamy z wody przed dalszym ciągiem pracy. Na ogniu nastawiamy syrop.…