Składniki:
- 1,5 szklanki wywaru z ryby
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki gęstej śmietany 22-proc
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Składniki: 2 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka śmietanki 30-proc. 50 ml whisky cukier kapary sól Sposób wykonania: Śmietankę ubić na sztywno. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo musztardę oraz ketchup Gdy składniki się połączą dodać jeszcze whisky oraz kapary. Na koniec doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Składniki: 1 świeży karp (1,5 – 1,8 kg) przyprawa do ryb białe wytrawne wino 2,5 łyżki mąki pszennej 1 1/4 szklanki śmietany 22-proc. 1/3 szklanki startego żółtego sera sól Sposób wykonania: Karpia natrzeć przyprawą do ryb po czym przełożyć go do brytfanny i polać winem. Przykryć szczelnie folią i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć…
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 5 dag suszonych grzybów 5 łyżek oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Następnie kapustę poszatkować po czym zalać ją wywarem spod grzybów. Natomiast grzyby pokroić na mniejsze kawałki i również wrzucić…