Składniki: 100 ml soku jabłkowego 50 ml soku z winogron 50 l soku ananasowego żelki owocowe sok pomarańczowy Sposób wykonania: Do pojemnika na kostki lodu wsypać żelki, które zalać sokiem pomarańczowym i wstawić do zamrażalnika. W między czasie wszystkie soki dokładnie ze sobą wymieszać i przelać do szklanki. Przed podaniem wrzucić kostki z żelkami.
Tag: składniki
Listy
Sos z płatkami migdałowymi
by Katarzyna Górka • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania: Do rondelka wlać mleko po czym dodać żółtka oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Gdy sos stanie się gęsty i puszysty dodać jeszcze płatki migdałowe.
Listy
Sos z białego wina Marty
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka ½ szkl cukru 1 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżeczka skórki cytrynowej Sposób wykonania; Żółtka utrzeć do białości z dodatkiem cukru. Następnie wlać wino i ubijać w kąpieli wodnej do zgęstnienia sosu. Na koniec dodać skórkę startą z cytryny.
Listy
Sos szodonowy
by Kacper • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl cukru 5 żółtek 1 szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Żółtka ucierać z cukrem do białą puszystą masę. Wówczas wlać do niej wino i wstawić rondelek z masą do drugiego garnka z gotującą się wodą. Trzymać na małym ogniu i dokładnie ubijać aż stanie się gęsty.