Składniki: 4 jaja 2 cytryny 10 dag cukru łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Sposób wykonania: Do cukru wabić jajka, dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny oraz wsypać mąkę i dodać 3 łyżki wody. Całość dokładnie ubić. Następnie wstawić miskę z masa do garnka z gotująca się wodą i ubijać aż całość dobrze zgęstnieje.
Tag: skałdniki
Listy
Roladki śledziowe z ogórkiem i marchewką
by Weronika Maj • • 0 Comments
Listy
Śledzie w cytrynowej marynacie
by Kinga Majos • • 0 Comments
Składniki: 250 g matiesów pół szklanki soku cytrynowego 100 g majonezu 100 g jogurtu naturalnego lub śmietany pęczek koperku sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Sok z cytryny wymieszać z ½ szkl. wody i zalać śledzie. Odstawić na 2 godziny. Następnie majonez wymieszać z jogurtem oraz posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą oraz…
Listy
Śledzie marynowane w curry
by Kinga Majos • • 0 Comments
Składniki 0,5 kg filetów śledziowych 2 cebule oliwa przyprawa curry sok z cytryny musztarda Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki, i część ułożyć na dnie słoja. Skropić je sokiem z cytryny i posypać curry. Następnie śledzie posmarować z obu stron musztardą i położyć na cebuli. Przykryć je reszta cebuli i ponownie rozłożyć śledzie. Gdy składniki…