Powszechnie znane jako sery niebieskie z przerostem pleśni. Sery Lazur swą nazwę niebieskie zawdzięczają delikatnym zielonkawoniebieskim żyłkom przerastającym kremowy miąższ sera. Produkowane z mleka krowiego do którego podczas produkcji dodaje się kultury pleśni – penicillium roqueforti. W trakcie dojrzewania ser jest specjalnie nakłuwany, aby powietrze umożliwiło rozwój pleśni. Subtelny, złożony smak i aromat…
Tag: serowe
Sery
Ser Pelardon A.O.C
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Langwedocja-Roussillon Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: trochę kwaskowaty, odpowiednio słony, charakteryzuje się pełnym mlecznym smakiem Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Młody ser ma konsystencję musu, a smak przypomina kwaśną śmietanę z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Nie ma skórki, a jego miąższ jest zwarty. Ser…
Sery
Ser Roquefort A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko owcze Smak: wyraźny, mocno słony smak, w czasie jedzenia rozpływa się w ustach, pozostawiając specyficzny smak pleśni i soli Zawartość tłuszczu: 52% Pora roku: cały rok Opis: Nazywany we Francji królem serów. Ser podobny do dzisiejszego roquefort istniał już w czasach Imperium Rzymskiego i był…
Sery
Ser Rocamadour A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: delikatny posmak kojarzy się z cukrem i orzechami laskowymi Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Ser zwany także cabecou, to młody ser farmerski. Stosowane metody produkcji tego sera są bardzo surowo przestrzegane. Do produkcji sera można stosować mleko kóz…
Sery
Ser Bleu de Causses A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: świeży, wyrazisty i słonawy smak o wyczuwalnym orzechowym posmaku Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Dojrzewanie sera trwa co najmniej 70 dni ( 3-6 miesięcy ) i odbywa się w naturalnych wapiennych jaskiniach. Miąższ letniego sera jest wilgotny, koloru kości słoniowej,…