Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: seler naciowy

Kantalupa z sałatką z kurczaka

Składniki sałatki: 2 szklanki ugotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę 1 1/2 szklanki czarnych jagód 1 szklanka zielonego selera pokrojonego w plasterki 1 szklanka zielonych przepołowionych winogron 1/2 szklanki migdałów ( płatki) 3 kantalupy, przepołowione i pocięte w kostkę (lub inny melon) Sos do sałatki: 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki śmietany 1 1/2 łyżeczki obranej skorki…

Sałatka z selera naciowego Basi

Składniki: 2 ugotowane ziemniaki(obrane) 1 łodyga selera naciowego cebulka 2 łyżki majonezu 2 ogórki konserwowe pieprz, kolendra mielona 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany homogenizowanej 12% Sposób przyrządzenia: Ugotowane ziemniaki, seler i cebulę pokroić w drobną kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wszystko wymieszać i doprawić. Sałatka gotowa do spożycia. Można podawać z…

Sałatka warstwowa z pieczarkami

Składniki: 1 główka ulubionej sałaty podarta palcami na małe kawałki 1 szklanka pokrojonego selera naciowego 1 szklanka pokrojonych, blanszowanych pieczarek 6 ugotowanych na twardo jaj 1 szklanka zielonego groszku 8 plastrów usmażonego bekonu Dresing: 1 szklanka majonezu 1 szklanka śmietany Garnirunek: 1 szklanka tartego ostrego sera 4 plastry pokrojonego drobniutko smażonego bekonu Sposób przyrządzenia: Wymieszać…

Sałatka z brokułem

Składniki: 1 średni brokuł 1 puszka zielonego groszku 2 łodygi selera naciowego 1 garść orzechów włoskich 10 ząbków czosnku marynowanego Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Brokuł podzielić na różyczki Łodygę pokroić w kostkę. Wrzucić na 5min do osolonej gotującej się wody,…

Ostrygi w śmietanowym sosie

Składniki: 50 dkg wyjętych ze skorup ostryg ½ szklanki rozpuszczonego masła 1 szklanka posiekanego selera naciowego 3 łyżki posiekanej cebuli 1 szklanka dobrej śmietany 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól, czarny pieprz Sposób przyrządzenia: W dużej patelni rozgrzać masło, dodać seler i cebulę, chwilkę smażyć na małym ogniu mieszając. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy ostrygi, przyprawiamy…