Składniki: 15 dkg czerwonej poszatkowanej kapusty 1 jabłko pokrojone w plasterki 1 pomarańcz podzielony na części 1 banan obrany, pokrojony w plasterki ananasy z puszki, osączone, pokrojone w kostkę sok z cytryny 3 łyżki octu winnego 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Poszatkowaną czerwoną kapustę zagotować w 2 litrach wody, wlać ocet,…
Tag: sałatki
Listy
Szparagi z parmezanem
by Dominika Osuch • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg szparagów 1 łyżeczka parmezanu 1 łyżka soli 1 łyżeczka i 10 dkg masła ½ łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Szparagi obrać cienko, odkroić twarde końce, ułożyć w wiązki, związać nitką. Skórki i odcięte części gotować około 10 minut w 1 litrze wody. Ugotowane przełożyć na lnianą ściereczkę, wystudzić, dokładnie…
Listy
Sałatka z włoskimi orzechami z jogurtem
by Kasia Petlic • • 0 Comments
Składniki: 6 pomidorów ¾ szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich kilka połówek orzechów do dekoracji 2 ząbki czosnku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę wymieszać ze szczyptą soli, posiekanymi orzechami i jogurtem. Na półmisku ułożyć umyte, pokrojone w ósemki pomidory, polać sosem jogurtowo-orzechowym. Przed podaniem udekorować połówkami orzechów.
Listy
Sałatka z kalafiorem i masłem orzechowym
by Malwina Bdrzęk • • 0 Comments
Składniki: 1 duży kalafior 1 szklanka orzeszków ziemnych 1 łyżeczka przyprawy curry 10 dkg masła 2-3 krople sosu worcester sól do smaku Sposób przyrządzenia: W zagotowanej osolonej wodzie ugotować różyczki kalafiora do miękkości, osączyć. Orzeszki posiekać i na roztopionym maśle podsmażyć na jasnozłoty kolor, doprawić do smaku curry, sosem worcester. Kalafior polać przygotowanym masłem orzechowym…

