Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: rzeżucha

Sałatka z rzeżuchy wodnej

Składniki: • 20 dag rzeżuchy • 3 dag oleju • sok z cytryny lub kwas z buraków • sól • cukier Sposób przyrządzenia: Młode liście opłukać, osączyć z wody. Rzeżuchę pokroić. Olej rozmieszać z dwiema łyżkami wody, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub kwasem z buraków. Zalać rzeżuchę, wymieszać.

Zupa krem z marchewek

Składniki:

  • 1 pojemnik (20 dag) śmietany kremówki
  • 3 szklanki rosołu (instant)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki rzeżuchy
  • 1 ząbek czosnku
  • tarta gałka muszkatołowa,
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 dag marchewki
  • 4 kromki chleba tostowego

Chińska zupa z rzeżuchą

Składniki: • 30 dag piersi z kurczaka • 10 dag najzwyklejszej szynki • 2/3 szklanki rzeżuchy • 4 szklanki rosołu drobiowego (czyli 2 kostki w litrze wody) • łyżka sosu sojowego • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżeczka przyprawy "jarzynka" • spora szczypta imbiru Sposób przyrządzenia: Zaczynamy od błyskawicznego marynowania kurczaka – sos sojowy mieszamy z…