Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryżowe

Ryż zapiekany z szynką i szpinakiem

Składniki: 20 dkg ryżu szklanka wody Szpinak: ½ kg szpinaku/ może być mrożony/ sól, pieprz 3 dkg masła 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku 25 dkg szynki drobiowej 2 dkg margaryny Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Szpinak rozmrozić . Z tłuszczu i mąki sporządzić białą zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem, wymieszać ze szpinakiem i zagotować.…

Ryż z jajami i papryką

Składniki: 20 dkg ryżu sól ostra papryka w proszku. 1 szklanka wody Papryka: 1 duża cebula 3 papryki czerwone 2 papryki zielone 3 dkg masła sól, ocet, cukier, kwasek cytrynowy liść laurowy 6 ziaren ziela angielskiego mała puszka przecieru pomidorowego Jajka: 6 jajek 3 dkg masła sól koperek Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Paprykę…

Ryż z warzywami i wędzonym boczkiem

Składniki: 30 dkg ryżu 20 dkg wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1ząbek czosnku sól, pieprz 3 dkg masła mały koncentrat pomidorowy ½ litra wody Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować na sypko. Boczek i cebulę  pokroić w kosteczkę, podsmażyć na tłuszczu. Warzywa umyć, pokroić w kosteczkę, połączyć z cebulą i boczkiem. Podsmażyć na patelni.…

Ryż zapiekany z szynką

Składniki: ½ kg ryżu 3 szklanki wody 4 dkg masła 30 dkg szynki drobiowej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Do rondla wlać wodę lekko posolić, wsypać ryż, zagotować i odstawi. Ryż ma być sypki.  Szynkę pokroić w cienkie paseczki, wymieszać z uprażonym ryżem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać piórkami masła i zapiec. Dobrze smakuje z sosem…

Ryż z surowymi jabłkami

Składniki: 1 szklanka ryżu 1/3 szklanki wody ½ szklanki mleka sól cukier ½ kg jabłek kwaśnych jabłek 3 dkg cukru 2 łyżki ucieranych owoców róży z cukrem 1 szklanka śmietanki kremowej cukier waniliowy 2 łyżki konfitur Sposób przyrządzenia: Ugotować ryż z mlekiem i wodą na sypko. Jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do…