Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryż

Ryż z parówkami i kukurydzą

Składniki: 4 woreczki białego ryżu 8 parówek puszka kukurydzy 2 cebule 4 jajka olej sól Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie cebulę pokroić w krążki i zeszklić ją na rozgrzanym oleju po czym dodać ugotowany i odcedzony ryż, odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone parówki. Całość dokładnie wymieszać i wbić…

Kurczak z mango i soczewicą

Składniki: 50 dkg filetów z kurczaka 1 duże, dojrzałe mango 1 por 2 pomidory 1 łyżka oliwy 10 dkg ugotowanej, czerwonej soczewicy 1 por (biała część) 2 papryczki chili szczypta nasion gorczycy sól, pieprz, mielone chili do smaku Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w plastry por, oczyszczone, drobno pokrojone papryczki chili, nasiona…

Ryż z mleczkiem kokosowym i mango

Składniki: 1 duże, dojrzałe mango 1.5 szklanki białego, długo ziarnistego ryżu 1 szklanka mleka kokosowego 2/3 szklanki wody 1 łyżka oliwy sól Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, dodać ryż, podgrzewać mieszając aż ziarna wchłoną oliwę. Do tak przygotowanego ryżu dodać sól, wodę i mleko kokosowe, mieszając doprowadzić do wrzenia. Mango obrać, pokroić w kostkę,…

Zupa fasolowa z marchewką

Składniki: 3 marchewki 20 dag zielonej fasolki szparagowej 20 dag żółtej fasolki szparagowej 1 brokuł 1 torebka ugotowanego ryżu 1 l rosołu 2 kostki rosołowe sól pieprz vegeta Sposób wykonania: Marchewkę pokroić w talarki, dodać do niej obie fasolki oraz brokuł podzielony na różyczki. Zalać całość rosołem, wrzucić jeszcze kostki rosołowe i gotować na małym…

Ryż z migdałami i ziołami

Składniki: 80 g ryżu 20 g migdałów 30 l oliwy vegeta posiekany koperek listki mięty Sposób wykonania: Migdały uprażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, wówczas dodać ryż i trzymać na ogniu około 4 minut. Następnie doprawić do smaku i zalać wrzącą wodą. Dokładnie wymieszać i gotować około 15 minut. Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem…