Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Do garnka wlać oliwę i rozgrzać ją na małym ogniu. Wówczas włożyć do niej oczyszczone grzyby. Dusić na małym ogniu aż tłuszcz stanie się przejrzysty. Przełożyć je do słoików i zalać oliwą z gotowania. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut. Przechowywać w…
Tag: rydze
Listy
Duszone rydze marynowane
by Bożena Klip • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl octu winnego 1 cebula kilka ziarenek białego pieprzu 2 łyżeczki soli Sposób wykonania; Cebulę pokroić w krążki, rydze na mniejsze kawałki. Całość podlać odrobiną wody i doprawić do smaku solą. Całość dusić na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodać ocet winny i dusić kolejne 2 minuty.…
Listy
Rydze pasteryzowane
by Karol Blicharski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg rydzów 1 szkl oliwy z oliwek Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wlać do garnka i włożyć do niej grzyby. Dusić na małym ogniu do momentu, aż oliwa stenie się przejrzysta. Wówczas przełożyć grzyby do słoików i polać je sosem duszenia. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut.
Listy
Sałatka z rydzów z olejem
by Iwona Skwarek • • 0 Comments
Składniki: 30 dag kwaszonych rydzów 1 duża cebula sól pieprz 2-3 łyżki oleju Sposób wykonania: Rydze pokroić na mniejsze kawałki. Cebule posiekać i skropić całość olejem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Listy
Smażone rydze w śmietanie-Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 80 dkg świeżych rydzów 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 szklanka śmietany Sposób przyrządzenia: Rydze oczyścić, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osączyć na sicie i posolić, odstawić na około 1 godzinę. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Rydze ułożyć w rondelku przekładając cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem, zalać śmietaną i dusić pod…