Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryby

Sałatka z cykorii z pomarańczą

Składniki: 2 cykorie 2 pomarańcze 2000 g filetów pstrąga wędzonego 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Cykorię posiekać, obrane pomarańcze podzielić na cząstki a pstrąga na mniejsze kawałki. Następnie śmietanę wymieszać z chrzanem, octem i olejem. Doprawić do smaku…

Barramundi x 4

Barramundi – Lates calcarifer – to dwuśrodowiskowa ryba z rzędu okoniokształtnych żyjąca zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Naturalne miejsca występowania tej ryby to Australia, Azja i wody Oceanu Spokojnego Dorasta do długości 1,8 m i wagi 60 km. W handlu oferowane są zazwyczaj tusze i filety do wagi 1 kg. Obecnie ryba ta pozyskiwana jest z hodowli.  Smakoszy zachwyca niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem, białym i delikatnym mięsem, brakiem drobnych ości. Oferowana jest w najlepszych restauracjach świata.  
Barramundi można przyrządzać na wszystkie znane sposoby . Czy to duszona, pieczona, smażona czy gotowana smakuje znakomicie. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.