Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju pół szklanki włoskich rozdrobnionych orzechów 3 -4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyka rozdrobnić widelcem. Wówczas dodać do tuńczyka posiekane orzechy oraz majonez. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Tag: ryby
Listy
Sałatka z cykorii z pomarańczą
by Mikołaj Małkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 2 cykorie 2 pomarańcze 2000 g filetów pstrąga wędzonego 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka startego chrzanu 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oleju sól pieprz sok z cytryny Sposób wykonania: Cykorię posiekać, obrane pomarańcze podzielić na cząstki a pstrąga na mniejsze kawałki. Następnie śmietanę wymieszać z chrzanem, octem i olejem. Doprawić do smaku…
Listy
Ryba w ziołach z papryczką chili
by Paulina Głuch • • 0 Comments
Składniki: ½ kg ryby (serwicz) 1 łyżeczka soli oregano sok z limety 3 cebulki dymki papryczka chili świeża kolendra Sposób wykonania: Rybę skropić sokiem z limety i oprószyć solą oraz oregano. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać posiekaną cebulkę, chili oraz kolendrę. Całość wymieszać.
Listy
Barramundi x 4
by Marek • • 0 Comments

Barramundi – Lates calcarifer – to dwuśrodowiskowa ryba z rzędu okoniokształtnych żyjąca zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Naturalne miejsca występowania tej ryby to Australia, Azja i wody Oceanu Spokojnego Dorasta do długości 1,8 m i wagi 60 km. W handlu oferowane są zazwyczaj tusze i filety do wagi 1 kg. Obecnie ryba ta pozyskiwana jest z hodowli. Smakoszy zachwyca niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem, białym i delikatnym mięsem, brakiem drobnych ości. Oferowana jest w najlepszych restauracjach świata.
Barramundi można przyrządzać na wszystkie znane sposoby . Czy to duszona, pieczona, smażona czy gotowana smakuje znakomicie. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.
Listy
Pasta ze szprotek wg Urszuli
by Urszula Gondek • • 0 Comments
Składniki: 1 puszka szprotek 2-3 pomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek też pokrojony w kostkę 30dkg białego sera natka pietruszki do posypania Sposób wykonania: Szprotki rozetrzeć z pomidorami oraz serem. Dodać jeszcze ogórki i całość dokładnie wymieszać. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.