Składniki: 1 świeży karp (1,5 – 1,8 kg) przyprawa do ryb białe wytrawne wino 2,5 łyżki mąki pszennej 1 1/4 szklanki śmietany 22-proc. 1/3 szklanki startego żółtego sera sól Sposób wykonania: Karpia natrzeć przyprawą do ryb po czym przełożyć go do brytfanny i polać winem. Przykryć szczelnie folią i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć…
Tag: ryby
Listy
Karp w brytfannie
by Leszek Bień • • 0 Comments
Składniki: karp 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju kilka kropel soku z cytryny natka pietruszki liście selera sól pieprz Sposób wykonania: Karpią naciąć w kilku miejscach. Następnie listki selera i natkę pietruszki wymieszać z posiekanym czosnkiem, olejem oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić farszem wnętrze karpia. Ułożyć karpia w…
Listy
Śledzie z jabłkiem i cebulką
by Jowita Kućmierz • • 0 Comments
Składniki: 6 filetów śledziowych mały słoik majonezu ½ szkl jogurtu naturalnego 2 cebule jabłko pęczek natki pietruszki cukier pieprz Sposób wykonania: Śledzie pokroić w paseczki. Następnie cebulę pokroić w krążki a obrane jabłko zetrzeć na tarce i dodać do śledzi. Następnie majonez wymieszać z jogurtem oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem…
Listy
Sałatka z brzoskwiń z tuńczykiem
by Anna Kulig • • 0 Comments
Składniki: 4 brzoskwinie puszka tuńczyka w oleju 4 łyżki majonezu łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny liście sałaty sól pieprz cukier Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić na cząstki. Następnie tuńczyka podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Następnie majonez wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Sosem polać sałatkę i…
