Składniki: 1 kg karasi 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki mąki ½ szkl śmietany 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania: Karasie dokładnie oczyścić po czym podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty…
Tag: ryby
Porady i Ciekawostki
Karp w piwie z warzywami
by Maja Stopa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karpia 2 cebule 1 marchewka 3 łyżki masła ½ l ciemnego piwa 10 dag suchego piernika 2 goździki sok z ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle. Wówczas dodać startą marchewkę i dusić razem kilka minut. Następnie oczyszczonego karpia oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do marchewki…
Porady i Ciekawostki
Karp smażony w panierce
by Henryk Pisarski • • 1 Comment
Porady i Ciekawostki
Śledzie z jabłkiem i cebulką
by Julia Caban • • 0 Comments
Składniki: 4 filety śledziowe 1 cebula 1 jabłko winne 1 łyżka soku cytrynowego 1 op śmietany szczypta cukru szczypta soli szczypta pieprzu Sposób wykonania: Filety śledziowe ułożyć w słoju. Następnie śmietanę wymieszać z posiekaną cebulą, obranym i startym jabłkiem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem pudrem. Śmietaną zalać śledzie. Przed podaniem…