Składniki: 1 litr bulionu warzywnego ½ kg filetów z mintaja 1 cebula 2 puszki pomidorów 4 ziemniaki 1 łyżka margaryny 2 płaskie łyżki mąki ½ szklanki smietany18% pęczek zielonej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i pokroić, podsmażyć na margarynie. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę, sparzone i obrane pomidory pokroić w ósemki. Warzywa…
Tag: rybne
Listy
Dorsz duszony z bakaliami
by Wanda Łysak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 średniej wielkości cebule 3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca 3 kwaśne jabłka ½ szklanki rodzynek ½ szklanki suszonych śliwek kalifornijskich 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 5 goździków sól, pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć ,podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, odstawić na…
Listy
Flądra zapiekana w ziarnie sezamowym
by Danuta Krzeszowska • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z fladry ½ szklanki wytrawnego białego wina szklanka ziarna sezamowego szklanka tartej bułki 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 cytryna oliwa do smażenia Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, osolić. Na patelni lekko podrumienić ziarno sezamowe i tartą bułkę. Obtoczyć filety. Wysmarować żaroodporne naczynie i ułożyć w nim ryby. Posypać obranym,…
Listy
Jajka z tuńczykiem
by Kornelia Walendzik • • 0 Comments
Składniki: 6 jajek 2 łyżki masła 1 puszka tuńczyka pęczek posiekanej natki pietruszki ½ szklanki majonezu sól, pieprz do smaku kilka liści sałaty lodowej do dekoracji Sposób przyrządzenia; Ugotowane jajka podzielić na połówki. Wyjąć żółtka i utrzeć je z masłem. Do masy dodać rozdrobnione mięso tuńczyka, posiekaną drobniutko natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą…