Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryba

Sałatka z tuńczyka i kukurydzy

Składniki: 2 puszki tuńczyka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 2 żabki czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego sól pieprz Sposób wykonania: Tuńczyk odsączyć z zalewy i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Kukurydze również odsączyć z zalewy, cebulę i czosnek posiekać a papryki pokroić na…

Barramundi x 4

Barramundi – Lates calcarifer – to dwuśrodowiskowa ryba z rzędu okoniokształtnych żyjąca zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Naturalne miejsca występowania tej ryby to Australia, Azja i wody Oceanu Spokojnego Dorasta do długości 1,8 m i wagi 60 km. W handlu oferowane są zazwyczaj tusze i filety do wagi 1 kg. Obecnie ryba ta pozyskiwana jest z hodowli.  Smakoszy zachwyca niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem, białym i delikatnym mięsem, brakiem drobnych ości. Oferowana jest w najlepszych restauracjach świata.  
Barramundi można przyrządzać na wszystkie znane sposoby . Czy to duszona, pieczona, smażona czy gotowana smakuje znakomicie. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.