Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ryba

Sandacz

Sandacz to drapieżna ryba słodkowodna. Przyrodni brat okonia którego opisano w poprzednim poście. Dorasta jednak do znacznie większych rozmiarów. Maksymalna waga złowionego dotychczas sandacza to 13 kg i 130 cm długości. Ze względy na walory kulinarne jest hodowany w stawach. Mięso sandacza jest białe, jędrne. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw. Znakomicie smakuje zarówno smażone…

Okoń z grilla

Składniki: 50 dkg świeżych, niedużych  okoni sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Świeże, nie przesuszone ryby dokładnie oskrobać, wypatroszyć pozostawiając głowę ryby, ponacinać ostrym nożem boki ryby. Usunąć łuki skrzelowe i oczy. Dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Masło i olej rozgrzać. Przygotować gałązkę rozmarynu lub pędzel kuchenny. Piec na…

Filet z okonia duszony na warzywach

Składniki: 2 kg świeżych filetów z okonia 1 szklanka pokrojonej w cienką słomkę marchewki 1 szklanka pokrojonego w cienką słomkę selera 1 szklanka pokrojonej w cienkie pół plastry cebuli ¼ szklanki pokrojonych w cienkie paseczki suszonych pomidorów 1 łyżeczka posiekanych listków bazylii 2 szklanki esencjonalnego bulionu rybnego (wykorzystać resztki po filetowaniu okoni) 1 szklanka śmietany…

Okoń w pikantnej, serowej panierce

Składniki: 50 dkg filetów z okonia 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka tartego parmezanu 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki roztopionego masła Sposób przyrządzenia: W misce wymieszać bułkę tartą, parmezan, paprykę i bazylię. Lekko oprószone solą filety z okonia moczyć w roztopionym maśle i panierować w przygotowanej panierce. Piec w piekarniku…

Okoń

Okoń to występująca w Polsce słodkowodna ryba drapieżna z rodziny okoniowatych. Dorasta do długości 60 cm i wagi 4 kg. Jednak takie egzemplarze są rzadkością. Przeciętny wymiar poławianych to 20 do 30 cm. Okoń jest najładniejszą z polskich ryb, pięknie wybarwioną i ustrojoną w poprzeczne kolorowe pasy. Mięso okonia jest białe i zwarte podobne w…