Składniki: ½ szkl miodu ¼ szkl wody 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka czerwonego wina Sposób wykonania: Do rondelka wlać wodę, dodać miód, rozmaryn oraz czerwone wino. Gotować na małym ogniu, stale mieszając. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Idealnie pasuje do serowych przekąsek.
Tag: rozmaryn
Listy
Wołowina w sosie z kaparami
by Damian • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny 1 łyżeczka rozmarynu 5 łyżek oliwy 2/3 szklanki białego wina 2 łyżki kaparów sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka skórki z cytryny Sposób wykonania: Wołowinę umyć, osuszyć, natrzeć rozmarynem, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na oliwie, wlać wino, przykryć i dusić mięso 25 minut, kilka razy obracając.…
Listy
Królik z gruszkami w ziołach
by Dorota • • 0 Comments
Składniki: 2 sprawione średniej wielkości króliki 10 dkg margaryny 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmaryny ½ szklanki borówek 8 gruszek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na margarynie, wlać wino, dodać zioła, piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.…
Listy
Udziec jagnięcy z rozmarynem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 1 udziec jagnięcy 20 ząbków czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 4 gałązek rozmarynu 1 szkl czerwonego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Udziec natrzeć pieprzem, rozmarynem oraz octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie oraz maśle. Obsmażone mięso zdjąć…
Listy
Marynata piwna do żeberek
by Dorota • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl jasnego piwa 2 liście laurowe 1 łyżeczka posiekanego majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka cząbru kilka rozgniecionych ziarenek jałowca sól pieprz Sposób wykonania: Do piwa dodać pokruszone liście laurowe, posiekany rozmaryn, majeranek oraz cząber. Wrzucić jeszcze ziarenka jałowca. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie żeberka przekroić na mniejsze kawałki i przełożyć…