Składniki: ½ szkl soku pomarańczowego garść żurawin 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Do rondelka wlać sok z pomarańczy, które podgrzać na małym ogniu, wówczas dodać miód, rozmaryn oraz żurawiny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku cukrem. Trzymać na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z…
Tag: rozmaryn
Listy
Marynata do warzyw z grilla
by Dominika • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 1 łyżeczka posiekanej bazylii 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany tymianek, rozmaryn oraz bazylię. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku…
Listy
Marynata do mięs z grilla Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 średnia pokrojona w krążki cebula 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku ¼ litra mocnego czerwonego wina 7 łyżek oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka rozmarynu w proszku szczypta ostrej papryki w proszku Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, przyprawić mięso i odstawić na 3-4 godziny w chłodne miejsce.…
Listy
Pstrągi w plastrach boczku Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 8 oczyszczonych pstrągów 7 łyżek oleju 2 cytryny 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 24 plastry wędzonego boczku pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Pstrągi opłukać i osuszyć, posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem. Cytryny sparzyć, pokroić w ćwiartki. Do środka każdej ryby włożyć po szczypcie rozmarynu i tymianku, oraz ćwiartce cytryny. Ryby owinąć…
Listy
Pstrąg pieczony z fankułem i ziołami
by Kacper Barczyk • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi sól, pieprz sok z cytryny 1 oczyszczony, pokrojony w kostkę fankuł 1 łyżka masła 4 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, trybula, rozmaryn i tymianek cytryna pokrojona w ćwiartki Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło, dodać fankuł, smażyć mieszając aż zacznie się rumienić. Tuszki pstrąga sprawić, umyć, osuszyć. Ryby skropić sokiem z cytryny,…