Składniki: 600 g twarogu ½ łyżki kaszy manny 3 jajka 3 łyżki cukru 150 g rodzynek 3 łyżki mąki 3 łyżki masła cukier waniliowy sól konfitury Sposób wykonania: Twaróg połączyć razem z rodzynkami, kasza manną, 2 jajkami i białkiem. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem i cukrem waniliowym. Z powstałej masy formować kulki,…
Tag: rodzynki
Babki
Babka angielska
by Danuta Kreft • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. mąki krupczatki 12 łyżek masła 1 szkl. cukru ½ szkl mleka 50 g drożdży 3 jajka 1 szkl. rodzynek sól Sposób wykonania: Do mąki dodać masło oraz cukier i całość dokładnie wymieszać. Następnie drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i przelać do ciasta. Ponownie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy…
Bezalkoholowe
Miód z rodzynkami
by Grażyna Chrobak • • 0 Comments
Składniki: 400 g miodu 2-3 cytryny ½ szkl. rodzynków 5 l wody 40 g drożdży łyżka mąki Sposób wykonania: Miód wymieszać z gorącą wodą, dodać jeszcze rodzynki oraz plasterki cytryny. Odstawić do ostygnięcia i dodać drożdże wymieszane z mąka, dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek, zakręcić…
Dodatki
Nadzienie bakaliowe do pieczonych ziemniaków
by Marzena Biela • • 0 Comments
Składniki: 100 g migdałów 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła Sposób wykonania: Jajka utrzeć razem z cukrem oraz masłem po czym dodać figi pokrojone w paseczki, posiekaną skórkę, migdały oraz rodzynki. Całość dokładnie utrzeć.
Dodatki
Nadzienie makowe do pieczonych ziemniaków
by Honorata Pietrzykowska • • 0 Comments
Składniki: 400 g maku 200 g cukru 50 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z 1cytryny 2 białka sól Sposób wykonania: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie go odcedzić i zemleć trzykrotnie, wówczas wrzucić go…