Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: razowy chleb

Sposób kwaszenia barszczu z buraków

Sześć większych lub 10 mniejszych buraków ćwikłowych oskrobać i opłukać, pokrajać w drobne kawałki, a włożywszy w drewniane lub gliniane naczynie, zalać przegotowaną letnią wodą. Na wierzch dać kawałek żytniego kwaśnego chleba i postawić w ciepłem miejscu nad kuchnią. Po czterech dniach powinien być barszcz kwaśny do użycia. Jeśli się na wierzchu utworzy pieśń należy…

Kwas chlebowy

A jeszcze zapomniany kwas chlebowy, ale potrzeby razowy chleb, pyszności, zwłaszcza w lecie. Składniki: – 1 kg czerstwego razowego chleba, – 7 l. wody, – 4 dkg drożdży, – 20 dkg cukru. Wykonanie: Chleb pokroić na cienkie kromki, wysuszyć lekko w piekarniku, włożyć do kamiennego garnka/garnków, zalać wrzątkiem, przykryć gaza. Po jednej dobie w pokojowej…