Składniki: 1 kg buraków 1 kromka razowego chleba Sposób wykonania: Oczyszczone buraki pokroić w plastry, które ułożyć w dużym słoju. Następnie zalać je wodą aby wszystkie plastry były zakryte. Na wierzchu ułożyć kromkę chleba. Przykryć słój gaza i odstawi c w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie zdjąć szumowinę i przelać do butelek.…
Tag: razowy chleb
Listy
Zapiekły deser kakaowy
by Mateusz Wnukowski • • 0 Comments
Składniki: kilka kromek ciemnego razowego chleba 1 szkl kakao rozpuszczonego w mleku 1 szkl. cukru pudru 6 jajek łyżeczka cukru waniliowego masło do formy cukier puder Sposób wykonania: Chleb pokruszyć po czym zalać go kakao, wymieszać i odstawić na 4 minuty. Po tym czasie dodać cukier puder oraz żółtka. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę,…
Listy
Kawowa zapiekana legumina
by Anna Poleszak • • 0 Comments
Składniki: kilka kromek ciemnego razowego chleba 1 szkl czarnej mocnej kawy 1 szkl. cukru pudru 6 jajek łyżeczka cukru waniliowego masło do formy cukier puder Sposób wykonania: Chleb pokruszyć po czym zalać go kawą, wymieszać i odstawić na 4 minuty. Po tym czasie dodać cukier puder oraz żółtka. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę, wówczas…
Listy
Zapiekany chleb z konfitura pomidorową
by Piotr Skoneczny • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. razowego czerstwego chleba 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki płynnego miodu ¾ szkl czerwonego deserowego wina ½ szkl roztopionego masła 2 szkl. konfitury z czerwonych pomidorów ½ szkl. płatków migdałowych masło do formy Sposób wykonania: Do pokruszonego chleba dodać wino, miód oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na…
Listy
Deser z chleba i konfitury
by Karina Kolanek • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. razowego czerstwego chleba 2 łyżeczki skórki z cytryny 2 łyżki płynnego miodu ¾ szkl czerwonego deserowego wina ½ szkl roztopionego masła 2 szkl. konfitury z zielonych pomidorów ½ szkl. płatków migdałowych masło do formy Sposób wykonania: Do pokruszonego chleba dodać wino, miód oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i podzielić na…