Składniki: • 10 dag mrożonych krewetek • 10 dag raków konserwowych w zalewie • 6 łyżek majonezu • 2 łyżki ketchupu • kilka kropel sosu tabasco • natka pietruszki • liście zielonej sałaty • sól • pieprz Sposób wykonania: Raki oraz krewetki odsączyć z zalewy i połączyć. Następnie majonez wymieszać razem z ketchupem oraz posiekaną…
Tag: raki
Owoce morza
Pasta krabowa
by Anna Cichoń • • 0 Comments
Składniki: • 1 puszka karbów • 2 opakowania twarożku wiejskiego • 2-3 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki ketchupu • Sos tabasco • 1 łyżeczka sosu Worcester • 2-3 małe pomidorki • kilka gałązek koperku • sól Sposób wykonania: Obrany i posiekany czosnek utrzeć razem…
Zupy
Zupa francuska z parmezanem
by marek • • 1 Comment
Ugotować rosół z mięsa zwykłym sposobem. Przed wydaniem do wazy, włożyć cztery łyżki młodego ugotowanego groszku, cztery łyżki ryżu ugotowanego na sypko, oraz następujące pulpety: Kawałek cielęciny lub piersi z kury, rozmoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę utrzeć na masę w maszynce do siekania mięsa, dodać łyżkę masła rakowego i dusić na wolnym ogniu pół…
Zupy
Zupa rakowa
by marek • • 0 Comments
Zupę tę można dawać w dni mięsne i postne; w pierwszym wypadku używa się do rozprowadzenia jej rosołu, w drugim smaku z włoszczyzny. Na 6 osób ugotować z koprem w solonej wodzie 2 mendle raków, które poprzednio trzeba sparzyć i wyczyścić. Skoro ugotowane, muszą przestygnąć, potem wybrać szyjki i tyle skorupek, ile do nadziewania ich…