Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: raki

Owoce morza w ostrym sosie

Składniki: • 10 dag mrożonych krewetek • 10 dag raków konserwowych w zalewie • 6 łyżek majonezu • 2 łyżki ketchupu • kilka kropel sosu tabasco • natka pietruszki • liście zielonej sałaty • sól • pieprz Sposób wykonania: Raki oraz krewetki odsączyć z zalewy i połączyć. Następnie majonez wymieszać razem z ketchupem oraz posiekaną…

Pasta krabowa

Składniki: • 1 puszka karbów • 2 opakowania twarożku wiejskiego • 2-3 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki ketchupu • Sos tabasco • 1 łyżeczka sosu Worcester • 2-3 małe pomidorki • kilka gałązek koperku • sól Sposób wykonania: Obrany i posiekany czosnek utrzeć razem…

Zupa francuska z parmezanem

Ugotować rosół z mięsa zwykłym sposobem. Przed wydaniem do wazy, włożyć cztery łyżki młodego ugotowanego groszku, cztery łyżki ryżu ugotowanego na sypko, oraz następujące pulpety: Kawałek cielęciny lub piersi z kury, rozmoczoną w mleku i wyciśniętą bułkę utrzeć na masę w maszynce do siekania mięsa, dodać łyżkę masła rakowego i dusić na wolnym ogniu pół…

Zupa rakowa

Zupę tę można dawać w dni mięsne i postne; w pierwszym wypadku używa się do rozprowadzenia jej rosołu, w drugim smaku z włoszczyzny. Na 6 osób ugotować z koprem w solonej wodzie 2 mendle raków, które poprzednio trzeba sparzyć i wyczyścić. Skoro ugotowane, muszą przestygnąć, potem wybrać szyjki i tyle skorupek, ile do nadziewania ich…

Raki z wody

Skład:

  • 60 duzych rakow,
  • 5-6 obranych mlodych cebulek dymek,
  • kilkanascie galazek zielonej pietruszki,
  • kilka galazek kopru,
  • 1 lyzka octu winnego,
  • sol, pieprz,
  • 4 l wody.

Sos:

  • 100 ml bulionu rybnego lub miesnego,
  • 200 ml kwasnej smietany,
  • 50 g tartej bulki,
  • 1 lyzka masla,
  • 1 peczk siekanego koperku.