Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: raki

Raki

Spośród wszystkich gatunków raków na terenie Polski najliczniej rozpowszechniony jest rak amerykański i właśnie tego raka możemy najczęściej zobaczyć przebywając nad wodą. Nie jest to nasz rodzimy gatunek. Został on sprowadzony w końcu dziewiętnastego wieku ze Stanów Zjednoczonych na Pomorze i bardzo szybko rozpowszechnił się w wodach północnej Polski, a potem na obszarze całego naszego kraju, wypierając nasze rodzime gatunki, głównie dzięki temu, że jest odporny na tzw. dżumę raczą W naszym klimacie rak amerykański dorasta do około 12 cm długości.
Warto tu wspomnieć jak mierzymy raki. Pomiaru dokonuje się od końca odwłoka, czyli od krawędzi płetwy ogonowej do końca pancerza okrywającego głowotułów zakończonego dziobem zwanym rostrum. Wynika z tego, że do pomiarów nie uwzględniamy długości przednich odnóży krocznych zakończonymi dużymi szczypcami.

Z kuchni smakosza sprzed 100 lat- cz.1

Ryba w galarecie żółtawej lub różowej bez ości   Oczyścić, posolić i ugotować jak zwykle rybę w smaku z włoszczyzny, pilnując, aby się nie przegotowała, sos przecedzić przez gęstą serwetę; następnie, gdy ostygnie, trochę sklarować, wlawszy dwa białka rozbite z wodą na kwartę smaku, wygotować, aż płyn czysty będzie i powtórnie przecedzić, dodawszy w ostatniej…

Zupa rakowa

KIEDYŚ UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZENIA TEJ ZUPY UWAŻANA BYŁA ZA SPRAWDZIAN KUNSZTU ZAWODOWEGO KUCHARZA! Składniki: 15 żywych raków 1 duży pęczek kopru 1 pęczek natki warzywa jak na rosół 1 cebula po 1 łyżce masła i mąki szklanka śmietany, sól. Sposób przyrządzenia: Oddzielić łodygi od kopru, umyć. Oddzielony koperek drobno posiekać. Pozbawić raki struny grzbietowej (poprzez obrócenie…