Tag: rabarbar
Listy
Rabarbar z bitą śmietaną
by Joanna Pikul • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg obranych, pokrojonych w kostkę łodyg rabarbaru 1 szklanka cukru 3 szklanki gęstej śmietany kremowej 1 łyżeczka cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie dusić rabarbar z dodatkiem cukru i 2 łyżek wody przez około 10 minut, schłodzić, zmiksować blenderem. Śmietanę ubić mikserem. Do szklanych miseczek układać warstwami bitą śmietanę i…
Listy
Pikle z rabarbaru
by Aneta Biniek • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 2 łyżeczki nasion gorczycy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Marynata: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 cm kawałek imbiru pokrojony w plastry ½ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru pociąć na długość odpowiednią do słoików. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się rozpuści.…
Listy
Deser z rabarbaru z imbirem i jogurtem
by Jadwiga Chrapek • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg oczyszczonych, pokrojonych 3 cm kawałki łodyg rabarbaru 5 dkg brązowego cukru 1 łyżeczka tartego imbiru 1,3 szklanki jogurtu greckiego 8 dkg brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Przygotować 4 kokilki żaroodporne o średnicy około 8 cm. Rabarbar wymieszać z imbirem i 5 dkg cukru. W każdej kokilce ułożyć warstwę rabarbaru z dodatkami. Piec w…
Listy
Sałatka z marchewki i rabarbaru
by Bożena Salamon • • 0 Comments
Składniki: 35 dkg marchwi 15 dkg rabarbaru 10 dkg śmietany 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy sól i cukier do smaku Sposób wykonania: Obraną marchewkę zetrzeć na tarce a rabarbar pokroić na mniejsze kawałki. Całość polać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekaną rzeżuchą.