Składniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 1 laska wanilii Sposób wykonania: Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które zasypać cukrem i odstawić na noc. Następnego dnia dodać jeszcze pokrojoną wanilię i smażyć na małym ogniu około 25 minut. Zdjąć wytworzoną w trakcie smażenia pianę i przełożyć do słoików.
Tag: rabarbar
Listy
Zupa z rabarbaru z dodatkiem truskawek
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg rabarbaru 1/5 dkg mąki ziemniaczanej ½ szklanki śmietany cynamon goździki skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, zalać wrzącą wodą 6 szklanek, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową, rozgotować. Przetrzeć przez sito, dodać cukier. Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, wlać do zupy i zagotować. Podawać z grzankami i świeżymi…
Listy
Marmolada z rabarbaru
by Bartek Fajkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg łodyg rabarbaru 1 kg cukru Sposób wykonania: Rabarbar obrać z wierzchnich włókien i pokroić na małe kawałki. Wrzucić je do rondla iż posypać cukrem. Gotować na małym ogniu aż całość sie rozgotuje i zgęstnieje. Przełożyć do słoików.
Listy
Wiosenne ciasto z rabarbarem
by Halina Paczuska • • 0 Comments
Listy
Rabarbarowy deser
by Nadia Nazar • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka ¾ szkl. cukru pudru 50 g brandy 1 szkl. powideł z rabarbaru łyżka cukru łyżeczka startej skórki z cytryny masło do formy Sposób wykonania: ½ szkl cukru pudru utrzeć razem z żółtkami po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo powidła oraz alkohol. Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę…