Składniki:
- 8 żółtek
- ½ kostki masła
- ¾ szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- laska wanilii
- kieliszek winiaku
- sok z cytryny
Składniki: 3 szkl. mąki tortowej kostka masła 3 żółtka 5 dag drożdży ½ szkl. kwaśnej śmietany 3 białka gruby cukier tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło razem z mąką utrzeć na gładką masę po czym nie przerywając mieszania di dodawać po 1 żółtku a porem drożdże wymieszane ze śmietaną. Całość dokładnie wyrobić po czym ciasto…
Składniki: 60 okrągłych biszkoptów 1 szkl. dżemu morelowego 2 łyżki soku morelowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki galaretki morelowej Sposób wykonania: Dżem, sok malinowy i sok z cytryny podgrzać na małym ogniu po czym zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Całość dokładnie wymieszać aby galaretka się rozpuściła. Wówczas rozsmarować na biszkoptach i składać po…
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 200 g cukru sok z 1 cytryny łyżeczka araku 80 g posypki Sposób wykonania: Cukier razem z sokiem z cytryny oraz ¾ szkl. wody zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Gdy sos zgęstnieje i zacznie się ciągnąc wówczas utrzeć go drewnianą łyżką aż zbieleje i zgęstnieje, wówczas doprawić lukier arakiem.…
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów łyżka kawy cappuccino 2 szkl. śmietanki kremówki szczypta soli 2 torebeczki usztywniacza do śmietany 5 łyżki dżemu z czarnej porzeczki cukier puder z kawą rozpuszczalną Sposób wykonania: Śmietankę schłodzić w lodówce po czum ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cappuccino oraz usztywniacz. Następnie ptysie przekroić…