Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 150 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki masła 1 szkl. cukru 3 łyżki soku z cytryny cukier puder mielone orzechy Sposób wykonania: Cukier wsypać do ¼ szkl. wrzącej wody i trzymać na małym ogniu cały czas mieszając do zgęstnienia, wówczas dodać sok z cytryny. Całość wymieszać i zdjąć z ognia,…
Tag: ptysie
Ciastka
Ptysie z pomadą
by Paulina Lorenc • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów 200 g masła 250 g cukru pudru 4 żółtka 50 g czekolady 80 g kandyzowanych ananasów Sposób wykonania: Masło razem z cukrem zmiksować po czym nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, oraz czekoladę. Całość dokładnie wymieszać po czym posmarować ptysie kilkakrotnie cienką warstwą. Przy ostatniej warstwie posypać ptysie posiekanym…
Ciastka
Ptysie Patrycji
by Patrycja Paradowska • • 0 Comments
Ciastka
Ptysie z kremem z orzechami
by Katarzyna Brodowski • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych ptysiów 1 szkl. słodkiej śmietanki 10 łyżek cukru 2 łyżki masła aromat waniliowy 3 łyżki mielonych orzechów laskowych Sposób wykonania: Śmietankę utrzeć razem z cukrem zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodać do niej orzechy oraz masło. Całość delikatnie utrzeć drewnianym tłuczkiem. Powstałą masą nadziać ptysie , można…
Ciastka
Ptysie z kremem owocowym
by Ilona Banaszak • • 0 Comments
Składniki: 10 gotowych dużych ptysiów kostka masła 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 200 g truskawek cukier puder różowy barwnik spożywczy Sposób wykonania: Masło zmiksować z dodatkiem cukru po czym dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie truskawki zmiksować i dodawać je do kremu cały czas miksując. Powstałym kremem nadziać ptysie. Na koniec posypać cukrem zabarwionym…