Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem do ciasteczek

Składniki:

 

  • 8 żółtek
  • ½ kostki masła
  • ¾ szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • laska wanilii
  • kieliszek winiaku
  • sok z cytryny

 

 

Sposób wykonania:
Masło rozgrzać w rondelku, gdy zacznie się pienić dodać mąkę i razem przesmażyć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo cukier oraz śmietankę.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia, wówczas dodać alkohol, sok z cytryny, wanilię oraz roztrzepane żółtka.
Ponownie wymieszać i gotować ostatnią minutę.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *