Składniki:
- 2 szkl. mąki
- ½ kostki masła
- ¾ szkl. cukru pudru
- 2 żółtka
- kiść białych winogron
- figa
- tłuszcz do formy
Krem:
- 8 żółtek
- ½ kostki masła
- ¾ szkl. maki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietanki kremowej
- laska wanilii
- kieliszek winiaku
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
- Mąkę utrzeć razem z żółtkami, masłem oraz cukrem po czym uformować z ciasta kulę, którą owinąć folią aluminiową.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem.
Ponakłuwać go w kilku miejscach widelcem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.W między czasie przygotować krem :
Masło rozgrzać w rondelku, gdy zacznie się pienić dodać mąkę i razem przesmażyć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo cukier oraz śmietankę.
Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia, wówczas dodać alkohol, sok z cytryny, wanilię oraz roztrzepane żółtka.
Ponownie wymieszać i gotować ostatnią minutę.
Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.Na upieczonym cieście rozsmarować krem i wbić w niego winogrona w środek wkładając figę.