Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche cisto z winogronami i figą

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • ½ kostki masła
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • kiść białych winogron
  • figa
  • tłuszcz do formy

    Krem:

  • 8 żółtek
  • ½ kostki masła
  • ¾ szkl. maki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • laska wanilii
  • kieliszek winiaku
  • sok z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Mąkę utrzeć razem z żółtkami, masłem oraz cukrem po czym uformować z ciasta kulę, którą owinąć folią aluminiową.
    Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciastem wylepić  dno formy wysmarowanej tłuszczem.
    Ponakłuwać go w kilku miejscach widelcem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.

    W między czasie przygotować krem :
    Masło rozgrzać w rondelku, gdy zacznie się pienić dodać mąkę i razem przesmażyć po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo cukier oraz śmietankę.
    Całość wymieszać i trzymać na małym ogniu do zgęstnienia, wówczas dodać alkohol, sok z cytryny, wanilię oraz roztrzepane żółtka.
    Ponownie wymieszać i gotować ostatnią minutę.
    Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

    Na upieczonym cieście rozsmarować krem i wbić w niego winogrona w środek wkładając figę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *