Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kruche ciasto z bakaliami

Składniki:

  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 2 szkl. mąki
  • op. budyniu waniliowego
  • op. cukru waniliowego
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag bakalii
  • kieliszek słodkiego wina
  • tłuszcz d formy
  • cukier puder

    Sposób wykonania:

    1. Bakalie zalać winem i odstawić na bok.
      W miedzy czasie białka z dodatkiem cukru ubić na sztywno po czym dodać gorący tłuszcz i odstawić na 2 minuty.
      Po tym czasie cały czas mieszając dodawać  budyń, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąk oraz żółtka.
      Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta.
      Na samej górze posypać odcedzonymi bakaliami.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
      Przed podaniem każda porcję skropić winem w którym moczyły się rodzynki i posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *