Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory

Konfitury z owoców dzikiej róży z waniliową nutką

Składniki: 50 dkg owoców z dzikiej róży 80 dkg cukru 1 łyżka soku z cytryny laska waniliowa lub cukier do smaku 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Owoce umyć osuszyć. Używając ostrego noża obciąć z owoców szypułkę i resztę kwiatostanu. W każdym owocu wyciąć otwór i używając wykałaczki usunąć ze środka nasiona. Bardzo dokładnie wypłukać pod…

Syrop z dzikiej róży

Składniki: 1 kg owoców z dzikiej róży 1 kg cukru 6 szklanek wody Sposób przyrządzenia: Świeże owoce oczyścić z nasion, dokładnie wypłukać, zmielić w mikserze. W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, dodać cukier, zmielone owoce,  gotować powoli przez 30 minut. Przecedzić przez gęste sito, rozlać do sterylnych butelek, szczelnie zamknąć. Polecam.

Chłopski smalec

 

Składniki:

    • 50 dkg słoniny
    • 25 dkg słoniny mielonej
    • 25 dkg mielonego boczku (nie wędzonego)
    • 20 dkg tłuszczu drobiowego lub skórek drobiowych
    • 20 dkg boczku wędzonego
    • 20 dkg dobrej cienkiej kiełbasy
    • 20 dkg łopatki wieprzowej
    • 2 cebule
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 kwaśne jabłka
    • 2 liście laurowe
    • majeranek
    • sól, pieprz do smaku

Dżem z pigwy

Składniki: 1 kg oczyszczonej pigwy 80 dkg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce na około 30 minut zalać lodowato zimną wodą. Tak przygotowane owoce obrać ze skóry, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić. Do szerokiego, grubościennego rondla przełożyć rozdrobnione owoce, podlać odrobiną wody, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować do momentu aż kawałki owoców się rozgotują. Masę dokładnie rozetrzeć…

Zimowa, pikantna sałatka z ogórków i jabłek

Składniki: 2 kg ogórków 1 kg jabłek ½ szklanki oleju ½ szklanki octu winnego 5 dkg cukru 4 dkg soli estragon, koperek do smaku Sposób przyrządzenia: Jabłka i ogórki dokładnie umyć, osuszyć. Ogórki pokroić w plastry, jabłka w ósemki. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, odstawić na 1 godzinę. Tak przygotowaną sałatkę…