Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przetwory domowe

Węgierki w zalewie

Składniki: węgierki 2 kg cukier 30 dag ocet 6 % 400 ml goździki 10- 15 sztuk woda 1/2 litra Sposób przyrządzenia: Śliwki należy dokładnie umyć, a następnie ponakłuwać w nie goździki. Z cukru, 1/2 litra wody oraz octu należy przygotować zalewę i zalać nią śliwki. Wszystko razem zagotować, a następnie wystudzić. Śliwki należy odcedzić. Zalewkę…

Czosnek z marynaty

Składniki: czosnek 10 główek ocet winny 1,5 szklanki woda 1/2 szklanki sok z cytryny 1/2 szklanki miód 8 łyżek sól odrobina Sposób przyrządzenia: Z octu winnego, wody, soku z cytryny, miodu i soli należy zagotować zalewę. Obrany czosnek należy wrzucić do wrzątku i wyjąć po 5 minutach, odsączyć i przełożyć do słoiczków. Zalać marynatą, zakręcić…

Papryka z marynaty

Składniki: papryka 5 kg ocet 6 % 1/2 szklanki woda przegotowana 8 szklanek miód 10- 12 łyżek sól 2 łyżki przyprawa do marynowania warzyw 1 opakowanie Sposób przyrządzenia: Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, odłożyć do odcieknięcia. Paprykę należy pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach. Z octu, wody, miodu, soli i przyprawy należy…

Ogórki w zalewie ze śliwowicą

Składniki: ogórki 2 kg przyprawa do kwaszenia 1 opakowanie woda przegotowana 4 szklanki śliwowica 1 szklana sól 2 łyżki lód w kostkach 10 sztuk Sposób przyrządzenia: Ogórki należy namoczyć i porządnie umyć. Zalać czystą, zimną wodą z kostkami lodu. Po rozpuszczeniu się lodu należy je wyjąć z wody i odłożyć do odcieknięcia. Ogórki należy ułożyć…

Buraczki pasteryzowane

Składniki: buraki 3 kg papryka 1/2 kg cebula 1/2 kg woda 1 szklanka oliwa 1 szklanka ocet 3/4 szklanki cukier 1 szklanka sól 1 łyżka Sposób przyrządzenia: Buraczki należy umyć, następnie ugotować do miękkości i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę należy pokroić w kostkę, podobnie cebulę i wrzucić je na wrzącą zalewę…