Składniki: 2 kg czerwonego agrestu Marynata: 2szkl. wody 1 szkl. octu winnego 2 szkl. cukru 4 ziarna kardamonu Sposób wykonania: Agrest oczyścić i przełożyć do słoików. Następnie wszystkie składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą po czym je zagotować. Gorąca marynatą zalać agrest.
Tag: przetwory domowe
Przetwory domowe
Śliwki marynowane
by Zygmunt Kunicki • • 0 Comments
Gruszki
Gruszki w miodzie
by Zygmunt Kunicki • • 0 Comments
Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 1, 5 l miodu Sposób wykonania: Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym zalać je wodą oraz miodem. Gotować na małym ogniu do miękkości po czym odcedzić je i posypać cukrem. Ułożyć na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. W syropie gotować kolejne partie…
Przetwory domowe
Bakłażany marynowane Justyny
by Justyna Czerniawska • • 0 Comments
Składniki: 2 kg bakłażanów 2 główki czosnku natka pietruszki koperek 2 cebule liść laurowy sól pieprz olej Marynata: ¾ szkl. wody ¾ szkl. oleju ¾ szkl. octu 5 % Sposób wykonania: Obrane bakłażan pokroić kostkę po czym oprószyć je solą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wycisnąć sok, który się pojawił i przepłukać…
Przetwory domowe
Czosnek marynowany
by Marek Dominik • • 0 Comments
Składniki: 3 kg czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 6 ziaren pieprzu Marynata: na 1 l wody 2 łyzki soli 2 łyżki cukru ½ szkl. octu 10% Sposób wykonania: Z główek czosnku zdjąć jedna warstwę łusek po czym sparzyć je wrzątkiem i natychmiast polać zimną wodą. Następnie przełożyć je do słoików przesypując goździkami,…

