
Składniki:
- 3 kg dyni
- 1 ½ szklanki wody mineralnej
- 1 ¾ kg cukru
- 2 szklanki octu winnego
- 5 zmiażdżonych ziarenek pieprzu
- 1 łyżka zmielonego świeżego imbiru

Składniki: 4 cytryny 4 goździki 1 liść laurowy 8 łyżek gruboziarnistej soli Sposób przyrządzenia: 3 cytryny sparzyć wrzątkiem, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć przez 3 dni, co 12 godzin zmieniając wodę. Wyjąć z wody i naciąć głęboko na krzyż nie do końca, rozchylić cząstki i wsypać pomiędzy po 2 łyżki soli,…
Składniki: 4 kg czerwonej kapusty 8 dużych kwaśnych jabłek 2 duże pory / białe części / 6 dkg soli 1 łyżeczka kminku 7 zmiażdżonych goździków 7 zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować. Jabłka umyć, obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w cieniutkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie…
Składniki: 4 kg włoskiej kapusty 6 kwaśnych jabłek 5 kolorowych papryk 4 pokruszone listki laurowe po 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 łyżeczki kminku Sposób przyrządzenia: Paprykę i jabłka umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody na 2-3 minuty, osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka zderzać…
Składniki: 4 kg białej kapusty 1 kg czerwonych buraczków 2 łyżki kminku 3-4 pokruszone listki laurowe Sposób przyrządzenia: Kapustę oczyścić i poszatkować, Buraczki umyć, obrać, i drobno poszatkować. Całość dokładnie wymieszać. Układać w słojach warstwami przesypując solą ,kminkiem i pokruszonymi listkami laurowymi. Ubijać tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem. Pozostawić na kilka dni w ciepłym pomieszczeniu, przenieść…