Składniki: ½ kg czerwonej cebuli ¼ szkl oliwy z oliwek 5 dag miodu ½ szkl octu winnego ¾ szkl czerwonego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę obrać i pokroić w półtalar ki, które oprószyć solą. Następnie dusić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy staną się szkliste dodać ocet winny, miód oraz pieprz i nadal…
Tag: przetwory domowe
Porady i Ciekawostki
Bakłażany w marynacie
by Żaneta Kwaśniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg bakłażanów 1 szkl octu winnego 1 szkl oliwy z oliwek kilka ząbków czosnku ½ szkl posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Sposób wykonania: Umyte bakłażany pokroić w plastry a je na paseczki. Następnie oprószyć je solą i odstawić na noc aby puściły sok. Następnego dnia do rondla wlać szklankę…
Porady i Ciekawostki
Agrest w marynacie
by Grażyna Sawczuk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg agrestu 1 szkl białego octu winnego 2 szkl wody ½ szkl cukru szczypta sol 1 listek laurowy kawałek kory cynamonu kilka goździków Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet winny. Dodać cynamon, goździki, listek laurowy, sól oraz cukier. Całość doprowadzić do wrzenia po czym przecedzić. Wówczas włożyć do zalewy oczyszczony agrest i gotować…
Porady i Ciekawostki
Brokuły w marynacie
by Patryk Piwoński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg brokułów 1 łyżka cukru 3 łyżeczki soli 1 szkl octu winnego 2 listki laurowe Sposób wykonania: Brokuły podzielić na różyczki, po czym zalać je osoloną woda i gotować około 3 minut. Po tym czasie je odsączyć i przełożyć do wyparzonych słoików. Następnie do wody z gotowania się brokułów dodać cukier, listki laurowe…
Porady i Ciekawostki
Cebula w marynacie z wina
by Klaudia Niedbała • • 0 Comments
Składniki: 1 kg szalotek ½ l białego wytrawnego wina 1 szkl 6 % octu 1 strączek papryczki chili kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki cukru 1 ½ łyżeczki soli Sposób wykonania: Do rondla wlać szklankę wody i dodać łyżkę soli, zagotować. Następnie…