Pieczarki wypłukać w zimnej wodzie zagotować je w wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na 5 litrów wody i kwasek cytrynowy mały).Gotować 3-5 min. Odcedzić i włożyć do słoików. Zalać gorącą zalewą i zakręcić nie pasteryzować. Zalewa: 1szkl octu 1 szklanka wody 5 łyżek cukru 1 łyżka soli Do każdego słoika dodać: liść laurowy ziele…
Tag: przetwory domowe
Przetwory z papryki
Papryka marynowana w sosie pomidorowym
by Dorota • • 2 komentarze
Składniki: 2kg papryki 1 szklanka octu 6% 1.5 szklanki wody 2 słoiczki przecieru pomidorowego 5-6 cebul 6 ziaren ziela ang. 6 ziaren pieprzu czarnego 11 łyżek cukru 2 łyżki soli Sposób przygotowania: Cebulę posiekać w półpiórka i zasypać 2 łyżkami soli, zostawić aż cebula puści sok( kilka razy przemieszać) Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i…
Konfitury
Konfitura z dzikiej róży
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży 1,5 kg cukru 3 szklanki wody, sok z jednej cytryny Sposób przyrządzenia: Dojrzałe, twarde owoce dzikiej róży umyć, nadciąć z jednego boku, starannie usunąć pestki i włoski. Po usunięciu nasion owoce należy umyć wielokrotnie, aby dokładnie wypłukać ze środka krótkie włoski, osączyć na sicie. Wodę zagotować z połową cukru,…
Przetwory domowe
Syrop z owoców bzu czarnego
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg owoców bzu czarnego 0,5 kg cukru Sposób przyrządzenia: 1kg owoców zasypujemy 0,5kg cukru oraz dodajemy około 1 szklanki wody. Całość gotujemy, aż do uzyskania syropu, nie dopuszczając do zbyt długiego wrzenia. Rozlewamy do przygotowanych uprzednio naczyń, przecedzając nasiona i resztki po owocach.
Przetwory domowe
Pieczarki w konserwie
by marek • • 0 Comments
W lecie, gdy jest więcej pieczarek, można przyrządzić sobie zapas na zimę. Wybrać małe, młode pieczarki, obciąć korzonki równo z czapeczką, sparzyć wrzącą wodą, a odcedziwszy ponakładać w słoiczki, posolić, skropić cytryną, zalać przegotowaną wodą tak, aby je zakryła i zawiązawszy pęcherzem gotować w sianie jak kompoty. Przechowywać w zimnem a suchym miejscu. Na podstawie…