Składniki:
- 2kg papryki
- 1 szklanka octu 6%
- 1.5 szklanki wody
- 2 słoiczki przecieru pomidorowego
- 5-6 cebul
- 6 ziaren ziela ang.
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 11 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać w półpiórka i zasypać 2 łyżkami soli, zostawić aż cebula puści sok( kilka razy przemieszać) Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w niewielkie paski. Nastepnie obgotować 2 minuty i odczedzic, wodę wylać. Przygotować zaprawę : ocet, wodę, cukier oraz koncentrat pomidorowy doprowadzic do wrzenia, wrzucic cebule( nie płukać).Pogotowac kilka minut i dodać paprykę – i kolejne 2-3 minuty pogotować razem. Nakładać do wyparzonych słoików. Chwilke pasteryzować ( do 10 min). Papryka ma niesamowity smak, pyszna jako zakąska, dodatek do drugich dań oraz dodoatek do leczo. Gorąco polecam!
2 comments for “Papryka marynowana w sosie pomidorowym”