Składniki: 80 dkg filetów ze szczupaka 5 dkg mąki pszennej 5 dkg mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 posiekany ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mąki wymieszać z solą i pieprzem. Filety podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Porcje…
Tag: przepisy
Listy
Kalarepka w serowej skorupce
by Renata Lichota • • 0 Comments
Składniki: 4 młode kalarepy obrane, pokrojone w pół plastry o grubości 1 cm 2 łyżki oliwy 2 drobno posiekane ząbki czosnku 1 szklanka drobno tartego sera (Pecorino) Sposób przyrządzenia: Kalarepę wymieszać z oliwą i czosnkiem, odstawić na 15 minut. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia rozłożyć w jednej warstwie pół plastry kalarepy każdy posypując równomiernie…
Listy
Ośmiornica w sosie czosnkowo paprykowym
by Konrad Białobrzeski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg zamrożonych ramion ośmiornicy ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka czarny pieprz 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 4 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: W moździerzu utrzeć sól, pieprz, paprykę i czosnek z 2 łyżkami oleju. Ośmiornice rozmrozić. W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać ośmiornice,…
Listy
Ośmiornice z ziemniakami na sposób hiszpański
by Damian Florkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych, sprawionych zamrożonych ośmiorniczek 1 kg ziemniaków 4 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pokrojonej w kostkę cebuli 6 łyżek oliwy Sos: 3 łyżki octu ryżowego suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny Sposób przyrządzenia: Składniki sosu zmiksować, odstawić.…
Listy
Ośmiornica z grilla marynowana w winie i occie balsamicznym
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sprawionych młodych ośmiornic 1,5 szklanki czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki słodkiego sosu chili 4 łyżki keczupu posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: W rondlu doprowadzić do wrzenia wino i ocet balsamiczny, dodać sprawioną ośmiornicę, gotować na małym ogniu 20 minut, odcedzić. Po schłodzeniu obgotowane tuszki ośmiornic…