Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy na nalewki

Nalewka gruszkowa mocno aromatyczna

Składniki: 2 kg słodkich gruszek 1 litr spirytusu 3 szklanki wody 1 szklanka miodu wielokwiatowego ¼ szklanki rumu 1 laska wanilii 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Gruszki cienko obrać ze skóry, podzielić wzdłuż na ósemki, usunąć gniazda nasienne zachowując połowę pestek. Wodę zagotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni, rozpuścić w niej miód. W gąsiorku…

Nalewka orzechowo cytrynowa

Składniki: 30 orzechów laskowych 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanki cukru żółta skórka z 1 cytryny 4 goździki 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Zgnieść skorupy orzechów, wybrać zdrowe, białe jądra, obrać z brązowego naskórka, pokroić nożem. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać skórkę cytrynową, gotować 15 minut na wolnym ogniu, skórkę wyjąc, dodać cukier,…

Nalewka winogronowa

Składniki: 1 kg obranych, bezpestkowych, dojrzałych winogron 1 litr spirytusu 0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany) 2 goździki 2 ziarna kardamonu pół laski wanilii 2 cm pokruszonej kory cynamonowca Sposób przyrządzenia: Owoce winogronu wypłukać, przelać wrzątkiem, oczyścić z szypułek, przebrać odrzucając nawet minimalnie nadpsute owoce. Każdy owoc przekroić, umieścić w gąsiorku, zalać miodem i…

Nalewka mandarynkowa mocna

Składniki: 3 szklanki spirytusu 1 szklanka wody 12 bardzo dojrzałych mandarynek 1 szklanka cukru 5 goździków ½ łyżeczki pokruszonej kory cynamonowca Sposób przyrządzenia: Mandarynki bardzo dokładnie umyć, obrać ze skórki. Szczególnie starannie należy usunąć włókninę okrywającą owoc. Mandarynkę podzielić na sekcje, usunąć w miarę możliwości błoniastą pokrywę, każdą pokroić. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić. W…