Składniki: 40 dag fasoli (dużej), 1 kurczak, 1dl ryżu, 1 dl oleju, 1 pęczek koperku, 1 pęczek zielonej pietruszki, kilka ząbków czosnku, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, sól. Sposób przyrządzenia: Duży gliniany garnek (lub inne głębokie naczynie) moczymy w wodzie (bo inaczej pęknie w wysokiej temperaturze). Fasolę (wymoczoną w wodzie przynajmniej…
Tag: przepisy kulinarne
Desery
Deser wenecki
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 4 żółtka, 15 dag cukru, 150 ml białego wytrawnego wina. skórka otarta z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny(uprzednio sparzonej i dobrze wyszorowanej). Włożyć miskę do naczynia z wrzącą wodą i dodając po łyżce wina, ubijać masę trzepaczką lub mikserem, do momentu, aż powstanie…
Dorsz
Dorsz romantyczny II
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 6 sporych kawałków dorsza, 3 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/4 łyżeczki białego pieprzu, 200 ml mleka, sól Sposób przyrządzenia: Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kostkami masla i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy masło się stopi, posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieszanym z natką pietruszki. Doprawić…



