Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: przepisy kulinarne

Pulpety z dorsza po żydowsku

Składniki: 40 dag filetów z dorsza, 2 marchwie, 1/2 selera, 1 por, 1 cebula, 1 korzeń pietruszki, pęczek zielonej pietruszki, 1/2 l wywaru z warzyw, 1 bułka, 2 jajka, 15 ml mleka, 1 łyżka mąki, 5 dag rodzynków, 1 łyżka masła. Sposób przyrządzenia: Filety z dorsza wyskórować, posolić, odstawić na 10 minut. Warzywa oczyścić, pokroić…

Sałatka z wędzonego łososia

Składniki: 20 dag wędzonego łososia, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 pomidor, 1 pomarańcza, 1 główka sałaty, 1 kiść zielonych winogron,   sos: 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Warzywa i owoce umyć. Jajka pokroić w małe cząstki. Pomarańczę…

Ryba gotowana po wdzydzku

Składniki: 1 kg dużej ryby (sieja, szczupak, sandacz), 1 kg ziemniaków, 50 dkg cebuli, pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić i podzielić na 4 duże dzwonka. Ziemniaki i cebule obrać i pokrajać w talarki. Wszystkie składniki zalać gorącą wodą na tyle, aby je dobrze przykryła i gotować 25 min. Wyłożyć na półmisek lub talerze.

Ciasteczka z kminkiem

Składniki: • 1 szklanka mąki, • 1 żółtko, • 8 dag masła, • 2 łyżeczki śmietany, • 1/5 łyżeczki soli, • białko do smarowania, • kminek lub sezam do posypania Sposób przyrządzenia: Zagnieść wszystkie składniki ciasta, schłodzić w lodówce, rozwałkować, wycinać foremkami dowolne kształty. Posmarować białkiem, posypać czym kto lubi. Piec ok. 20 minut do…